2009. március 29., vasárnap

Ki érti ezt? - egy Valentin napi ARC koncertről a Big Bike Pubban





Akármennyit töröm a fejemet, sehogy sem értem...








Eljött a nagy nap, végre ismét fellép az ARC zenekar, az ismert, kellemes koncert előtti izgalom lesz úrrá rajtunk, zenészeken. Ezúttal a nagyszerű Big Bike Pub-ban lesz a koncsertó; már hónapokkal ezelőt lefixáltuk a helyet, időpontot. Legtöbb szórakozóhely ezt teszi, gyakran már fél évre előre beosztja a zenekarokat, programokat.



Az ARC zenekar programszervezője annak idején egész estés, önálló buliban állapodott meg a Big Bike Pub tulajdonosával. Néhány héttel a buli előtt böngészgetek a NET-en és eszembe jut, hogy megnézem a Big Bike Pub honlapját. Hát csudát látok: nemcsak az ARC együttes lesz aznap este fellépő, hanem a kiváló Cultus együttes is. Igen, a honlapról tudjuk meg, hogy az eredeti megállapodással ellentétben nem egész estés, önálló koncertünk lesz, hanem vendégzenekart is kaptunk. Remek, így még jobb estének nézünk elébe, hiszen a jó hangulatról két zenekar is gondoskodik.



Mikor odaérkeztünk a helyszínre, örömmel látom, hogy egy fél teherautónyi felszerelés gyönyörűen felállítva, beszerelve, "robbanásra" készen. Még nézni is gyönyörűség volt ezt a 21. századi technikát. Már majdnem azt éreztük, hogy ekkora terembe talán nem is kell ekkora teljesítmény, de régi zenész tapasztalat, hogy inkább nagyobb erősítők legyenek a kelleténél mint kisebbek, mert a hangerőt mindig lejjebb lehet állítani ha kell, ugyanakkor kevés annál szánalmasabb zenész probléma létezik, mint az, ha fulladoznak a hangszórók a túlvezérléstől, mert nem elég a teljeseítménye az erősítőknek. És amikor a Cultus zeneker a húrok közé csapott! Szinte CD minőségben, meggyőző, hasfaldöngető, rockos hangerővel szólaltak meg a jól ismert nóták. Egy remek koncertet hallhatott mindenki, kellemes, rockos hangulat alakult ki, majdnem tele is lett a Big Bike Pub rocker fiúkkal és lányokkal. Kétszer vissza is tapsolták a Cultus együttest. Az igazi "nagy buli"-nak látszólag minden feltétele adott volt, alig vártuk, hogy színpadra lépjen végre az ARC.
Elkezdődött az átszerelés.
Először levették a dobot.
Azután levették az egyik gitár alapot.
Azután levették a másik gitár alapot.
Azután levették a basszus alapot...
Nem baj, hiszen a programszervezőnk úgy "egyeztetett", hogy hangszerek és hagszeralaperősítők vonatkozásában minden zenekar a sajátját használja, de egyébként a ház komplett énekcuccal rendelkezik...
Aztán elkezdték leszerelni a nagy erősítőlánc ("énekcucc") egyik hangfalpárját.
Aztán leszerelték a nagy erősítőlánc másik hangfalpárját.
Aztán leszerelték a nagy erősítőlánc erősítőit...



Az "életet jelentő" deszkákon egy árva drót, egy árva csavar sem maradt.
És következik az ARC zenekar.
Felszerelés nélkül.... Ja, a Big Bike Pub vezetője szerint komplett zenekari felszereléssel rendelkezik a ház, így minden rendben lesz.
A "komplett zenekari felszerelés" a plafonba szerelt 2 db hangszóróból állt, melyet a plazma TV hangjának megszólaltatására használták, hogy az RTL klub műsorát ne csak lássuk sörözés közben, hanem halljuk is...



Két nótát "játszottunk". Ezalatt gyakorlatilag végig gerjedt a mikrofon, a billentyűkből semmi nem hallatszott, a gitár alaperősítő hangszórói szánalmasan fulladoztak a túlvezérléstől, az egész hangzás az előzenekarhoz képest úgy tűnt a gyanútlan hallgató számára, mintha a régi klasszikus, Socol rádióból szólt volna. (Fiatalabb olvasóim kedvéért: a szovjet gyártmányú, tranzisztoros Socol rádió volt az elfogadhatatlanul rossz minőségű, torz és élvezhetetéen zenei hangzás jelképe a 70-80-as években Magyarországon).
A közönség csak nézett.
Előbb a zenekarra, majd egymásra.
Söröztek, beszélgettek, nevetgéltek és észre sem vették, hogy az ARC zenekar két nóta után abbahagyta a zajongást.
Senki nem értette, mi történt, ez mi volt, a Cultus koncert után erre mi szükség volt.
Mi sem.



Életem messze a legelszomorítóbb, rossz álmokba illő, szörnyű fellépése volt.



Később kiderült, hogy egyszer régen a Cultus együttes is járt már így a Big Bike Pubban. Ezért ők béreltek és hoztak egy teherautónyi felszerelést, amit a koncert után állítólag vissza kellett vinniük.



Ha egy koncerten több zenekar is fellép, általában egyeztetnek a felszerelésről, szokás közös dobon, közös énekcuccon, gyakran közös basszuscuccon játszani, éppen azért, hogy ne legyen órakig tartó átszerelésre szükség. Ez az egyeztetés sajnos elmaradt. Kinek a hibája, nem tudjuk, de azért az elgondolkoztató, hogy hogy lehet az, hogy a Cultus együttes is és mi is a NET-ről tudtuk meg néhány nappal a buli előtt, hogy nem egyedül fogunk játszani Valentin napon a Big Bike Pubban.


Ki érti ezt, hogy ha már a koncert szervezői olyan szintű hozzá nem értésről tesznek tanúságot, hogy azt sem tudják, hogy egy rockzenekar elfogadható megszólalásának milyen feltételei vannak, akkor az ARC zenekar miért tette ki magát ennek a szörnyen megalázó helyzetnek, ahelyett, hogy eleve lemondta volna a fellépést? Én nem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése